Afsmelten gletsjers en poolkappen

Video's

Sneeuwluipaard - afsmelten gletsjers

IJsbeer - opwarmen polen

Pinguïn - opwarmen polen

Gevolgen voor het Zuiden - Afsmelten gletsjers

Gletsjers slinken sinds het einde van de Kleine IJstijd (rond 1850). Sinds enkele tientallen jaren smelten ze echter aan een tempo dat niet te verklaren valt door de historische trends.

Wetenschappers voorspellen dat de gemiddelde temperatuur op aarde de volgende honderd jaar nog met 1 tot 3,7°C zal stijgen. Simulaties tonen dat een temperatuurstijging van ongeveer vier graden ertoe zou kunnen leiden dat ongeveer alle gletsjers smelten. Ook in het minst rampzalige scenario van een opwarming met slechts één graad zou het volume van de gletsjers de volgende eeuw nog verder slinken, zelfs met een toegenomen regen- en sneeuwval (omwille van de opwarming zal meer water verdampen, waardoor er meer neerslag valt). Het verder smelten van gletsjers gedurende de 21ste eeuw zal leiden tot overstromingen (door o.a. het doorbreken van gletsjermeren) en watertekorten voor miljoenen mensen.

Ook de Noord- en Zuidpool ontsnappen niet aan de gevolgen van het opwarmend klimaat. De oppervlakte van het pakijs op de Noordpool bereikte een nieuw dieptepunt in de winter van 2014-2015. De oppervlakte bedroeg 14,54 miljoen km2; dat is 1,1 miljoen km² minder dan de gemiddelde oppervlakte van het pakijs gemeten in de periode 1981-2010 (namelijk 15,64 miljoen km²). Naarmate de 21ste eeuw vordert, stijgt ook de kans dat de Noordpool tijdens de zomer volledig ijsvrij zal zijn.

Afsmelten gletsjers

Afsmelten ijs Noord- en Zuidpool

Permafrost