Oceanen ontregeld

Video's

Scholekster - verzuring oceaan

Papegaaiduiker - opschuiven soorten

Zeeschildpad - zeeniveau

Willy Versluys - visser België

Penina Moce - visvangst Fiji

Gevolgen voor het Zuiden - Oceanen ontregeld

Tijger - zeeniveau

Wetenschappers voorspellen dat de temperatuur van de atmosfeer tegen 2100 nog met gemiddeld 1 tot 3,7°C zal stijgen (afhankelijk van de evolutie van de emissie van broeikasgassen). Dit zal ook de oceanen verder doen opwarmen wat verschillende gevolgen met zich meebrengt:

Het zeeniveau stijgt door de thermische uitzetting van de oceanen: warm water neemt meer plaats in dan koud water.

Maar ook het smelten van de continentale gletsjers en de ijskappen van Groenland en Antarctica draagt bij tot deze stijging. Het stemt tot nadenken dat er in Groenland genoeg ijs is om het zeeniveau met 7 m te doen stijgen!

In de periode 1901-2010 kon al een gemiddelde stijging van het zeeniveau van 19 cm worden opgetekend. Het IPCC verwacht tegen 2100 volgens de meest optimistische hypothese een gemiddelde stijging van het zeeniveau met nog eens 40 cm. Het ergste scenario houdt rekening met 63 cm. Er zijn ook wetenschappers die menen dat een stijging van het zeeniveau met meer dan één meter tegen 2100 de realiteit zal zijn.

Hoe groot de stijging gaat zijn is nog onzeker, wel zeker is dat de stijging van het zeeniveau het leefgebied en de voedselvoorziening van een groot aantal mensen bedreigt. Vooral kustgemeenschappen in het Zuiden zullen hier sterk door getroffen worden.

 

Onder meer koralen zijn erg gevoelig voor temperatuurswijzigingen. Dit geldt ook voor het plankton dat de basis vormt van de mariene voedselketen.


  • Een verstoring van de Golfstroom

Het verder opwarmen van de oceanen kan leiden tot een verstoring van de Golfstroom. De Golfstroom is belangrijk voor het klimaatsysteem, omdat ze een grote hoeveelheid warmte richting Atlantische Oceaan en West-Europa stuurt. Uit het laatste IPCC-rapport blijkt dat het zeer waarschijnlijk is dat de AMOC (Atlantic  Meridional  Overturning  Circulation)  zwakker zal worden met 11 tot 34% in de loop van de 21ste eeuw.  Een volledige ineenstorting is daarentegen heel onwaarschijnlijk. 

 

Stijging zeeniveau

Mensen in het Zuiden

Verstorende impact warmere oceanen