Golfslagenergie

Bij golfslagenergie maakt men gebruik van de golven op zee, die constant omhoog en omlaag bewegen onder invloed van de wind, om energie op te wekken. Dit kan op verschillende manieren. 

De eerste methode om golfslagenergie op te wekken is met behulp van drijvers op het water. Deze drijvers deinen mee met de golven en drijven op deze manier een as aan die is gekoppeld aan een generator. 

Een andere methode is om het water van de omhoog komende golf op te vangen in een reservoir boven het zeeniveau. Dit water kan dan weer naar beneden stromen via turbines die een generator aandrijven.

Een derde methode is het in het water plaatsen van een luchtkolom die aan de onderkant een opening heeft en daarmee op het water drijft. Als het water door de golven omhoog komt wordt de lucht samengeperst en wordt de druk in de luchtkolom groter. Als het water weer naar beneden gaat wordt de druk weer kleiner. Dit optredende drukverschil kan een turbine aandrijven en zo kan energie opgewekt worden. 

Hoewel golfslagenergie theoretisch een goede bron van duurzame energie is, wordt hier tot op heden niet veel gebruik van gemaakt omdat de kosten de baten meestal nog overstijgen. In Belgiƫ steunt de Vlaamse overheid het project FlanSea dat moet onderzoeken of energiewinning uit de golfslag van de Noordzee een rendabele bron van energie kan zijn.