De wereld komt onder stoom in Parijs, België marcheert foute richting uit

Het is zover, de klimaatconferentie waar zo lang naar uitgekeken werd als Het Kantelpunt, is gestart. Met een ongezien welkomstcomité van 150 staats- en regeringsleiders. Ze wilden natuurlijk niet onderdoen voor de massale globale mobilisatie dit weekend. 785 000 mensen manifesteerden dit weekend wereldwijd om politici op te roepen te zorgen voor een sterk klimaatakkoord. 30 000 van hen werden online gelinkt met mensen in Frankrijk die niet op straat mochten komen. In België trotseerden duizenden mensen ondanks alles het manifestatieverbod, en maakten met thuisacties van #wearemarching een trending topic op de sociale media.

Vele staatshoofden haalden in hun speech hete hangijzers aan zoals een eerlijke verdeling, voldoende middelen om kwetsbare landen te helpen en ook de nood om het ambitieniveau van de onderhandelingen omhoog te krikken. Wat er nu op tafel ligt is niet voldoende. De meest tot de verbeelding sprekende aankondiging kwam van India. Premier Modi kondigde de start aan van een nieuwe zonne-energie alliantie om miljarden mensen van elektriciteit te voorzien. 120 landen zouden deelnemen aan de alliantie. Daarmee heeft Modi begrepen dat economie, ecologie en energie samen moeten gaan om een leefbare planeet in de toekomst te garanderen.

Ondertussen in België

COP21 startte voor België alvast onder het slechtst denkbare gesternte. Ons land werd door 900 NGO’s wereldwijd verkozen als ‘fossiel van de dag’ voor haar contraproductieve klimaatbeleid. Niet alleen is er nog steeds geen verdeling van de klimaatinspanningen die ons land tegen 2020 moet realiseren (en die andere EU landen reeds in 2009 goedkeurden). Premier Michel had gisteren ook een ‘nieuwe’ aankondiging tijdens zijn speech op COP21: België zou elk jaar tot 2020 50 miljoen bijdragen aan het Green Climate Fund, dat geld verzamelt voor klimaatactie in ontwikkelingslanden. Die 50 miljoen is het minimumbedrag dat ons land in een eerdere financieringsronde zou bijdragen. Het platform klimaatrechtvaardigheid pleitte voor 500 miljoen tot 2020, in plaats van de 250 die Michel nu belooft. Als ontwikkeld land moet ook België zijn verantwoordelijkheid nemen. Duitsland heeft dit bijvoorbeeld begrepen: het verdubbelde in mei 2015 zijn internationale klimaatfinanciering tot 4 miljard tegen 2020.

En dit was niet de enige archaïsche aankondiging van Michel. Ook de heropstart van doel 1 en 2 werd een feit. En dat terwijl het ondertussen duidelijk is dat dit totaal niet nodig is voor onze bevoorradingszekerheid. Daarmee geeft regering Michel prioriteit aan kernenergie, voor hernieuwbare energie. Een slechter signaal kon de regering Michel niet geven. En dat is bijzonder jammer voor de ervaren onderhandelaars van de Belgische delegatie die in Parijs naarstig werken aan een ambitieus klimaatakkoord.


Door Julie Vandenberge