VN Klimaattop faalt om vooruitgang te maken

Terwijl cyclonen weer over de Filipijnen razen en we wellicht het heetste jaar gehad hebben dat ooit geregistreerd werd, hebben regeringen op de klimaattop in Lima gefaald om specifieke plannen te lanceren die de emissies kunnen terugdringen voor 2020.

En het is nochtans dat wat we nodig hebben om de switch te maken naar hernieuwbare energie, een toegenomen energie-efficiëntie en het einde van de fossiele brandstoffen.

Samantha Smith, klimaatexpert van WWF: "De wetenschap is duidelijk: uitstel van actie tot in 2020 zal het onmogelijk maken om de ergste impact van klimaatverandering te vermijden. En toch won politiek opportunisme het over wetenschappelijke urgentie. In plaats van leiderschap kregen we een lauw plan dat absoluut niet volstaat om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden.”

De onderhandelaars hebben de golf van politiek optimisme verspild die ontstond nadat China en de VS beloofden om hun emissies terug te dringen en een eerste 10 miljard $ werd toegezegd aan het ‘Green climate fund’ voor de ontwikkelingslanden. Geïndustrialiseerde landen konden op de top niet uitleggen hoe ze de al lang beloofde 100 miljard dollar per jaar aan klimaatfinanciering gaan opleveren in 2020. Daarmee negeerden ze compleet de vraag van de meest kwetsbare landen.

De uitkomst in Parijs blijft een mysterie en alleen regeringen kunnen het oplossen. Het zal echter een moeilijke weg worden om alle belemmeringen uit de weg te ruimen en een overeenkomst te bereiken die gebaseerd is op wetenschap en niet op politiek.

In tegenstelling tot de onderhandelingen op de top hebben we positieve ontwikkelingen gezien daarbuiten. Latijns-Amerikaanse landen hebben laten zien dat beslissende klimaatactie mogelijk is, door aan te kondigen dat ze de ontwikkeling van hernieuwbare energie gaan opvoeren, hun emissies via ontbossing gaan terugdringen en bijdragen aan het groen klimaatfonds, met hun eigen middelen en met behulp van anderen.